Melania Cincea : Ministerul Apărării demontează o încă minciună a unui „analist politic” – al cărui mentor a fost ultimul şef al Securităţii, generalul Iulian Vlad (n.r. Cozim Gușa)

0
202
Melania Cincea
Melania Cincea
Ministerul Apărării demontează o încă minciună, aruncată în spaţiul public de un „analist politic” – al cărui mentor a fost ultimul şef al Securităţii, generalul Iulian Vlad. Iată ce scria acest „analist”, zilele trecute, pe un site inclus, potrivit unei investigaţii Context, în „Reţeaua minciunilor” care răspândește propaganda pro-Kremlin, conspirațiile și dezinformările în România: „Vin ordinele de chemare pentru rezerviști. Românii sunt recrutați pentru războiul lui Biden-Nuland-Zelenskiy!”
Ministerul Apărării Naționale dezminte acest fake news privind așa-zisele „pregătiri” pentru mobilizarea rezerviștilor, menţionând că dezinformarea se bazează pe faptul că un număr de rezerviști au fost chemați la centre militare pentru actualizarea datelor. „Nu este pentru prima dată când, în contextul generat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, sunt semnalate știri false și acțiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetățenilor români cu obligații militare, ori în legătură cu așa-zisa implicare a României în război”, transmite MApN. (/inforadar.mapn.ro/tema34/index.php)
De data aceasta însă, atrag atenţia jurnaliştii de la RFI, dezinformarea apare ca parte a unui tablou mai complex, care a început să prindă contur cam odată cu declanșarea acțiunilor rusești de destabilizare a Republicii Moldova: „În acest context, declarațiile oficialilor de la București de susținere a Republicii Moldova au fost interpretate sub forma unei iminente implicări militare a României, de partea Republicii Moldova. Dezinformarea a depășit cadrul unor medii pro-ruse și a ajuns în Parlament, prin intermediul formațiunii AUR, care a reluat și narativul rusesc potrivit căruia Ucraina ar urma să atace Transnistria. Și a avertizat, zgomotos, asupra implicării românilor într-un război care «nu e al nostru»”.

Lasă un răspuns